Haber

Bursa’daki tarihi Mescid-i Haram’ın içindeki Kabe kapısı kapağı yeniden ziyarete açıldı

Bursa’da tarihi Ulu Cami içindeki özel müze bölümünde camlı bir alanda sergilenen Kabe kapısı kapağı, bakımının yapılıp, kırılan püsküllerin yerine dikilmesinin ardından yeniden ziyarete açıldı.

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in halifeliğini ilan etmesinden sonra, Ulu Cami’de 500 yılı aşkın süredir sergilenen örtü tamir ve bakımı yapılmış, çalındığı iddia edilen püskülleri ise tamir edilerek tekrar dikilmiştir. Cami içerisinde tarihi dokuma ustası Levent İnan tarafından bakımı yapılan kapak, ibadethanenin özel müze bölümündeki camlı alana yerleştirildi.

Bursa Ulu Cami Tamir, Teçhizat ve Bakım Derneği Başkanı Hilmi Ulu, sosyal medyada ve bazı medya kuruluşlarında yer alan altın işlemeli püsküllerin çalındığına dair iddiaların gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Yıprandığı için düşen püsküllerin Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındığını belirten Ulu, “Batı girişinde ‘Vav’ yanında asılı olan Kabe kapısı örtüsünün püskülleri takılmıştı. Zamanla dışarı çıktı ve düştü. Daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü koruma altına aldı. Bunu yapabilecek ustayı aradık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü koruma altına aldı. “Müdürlüğümüz çalışanlarının varlığı ve maliyeti ile Buradaki tarihi eser olan püsküllerimiz derneğimiz tarafından kapatılarak eskisi gibi koruma altına alındı. Halkımızın bilgisine sunuldu.” dedi.

Levent İnan ayrıca Kabe kapısı örtüsünün tel tekniği kullanılarak kadifeden yapılmış çok katlı bir eser olduğunu ve arka tarafında kalın pamuklu kumaş bulunduğunu belirtti.

Kapağın kırmızı kısmının kadife alanlar olduğunu, havlı yüzeylerin zamanla döküldüğünü anlatan İnan, şöyle konuştu:

“Uzun süre eserin adaptasyonu üzerinde çalıştık. Daha sonra teller artık çok kırılgan olduğu için lazer tekniğini kullandık. Özellikle İtalya’da yaygın olarak kullanılan bir yöntem var; metal bölgelerde lazer tekniği. Bu lazer tekniği aslında sadece nadir eserlerde kullanılıyor, hatta 10 cihazın çalıştığı Vatikan Müzesi’nde bile.” Kullanılan, sadece rengi tanıyan, dokuma işine zarar vermeyen bir yöntemdir. 2012 yılından itibaren müze vitrininde sergilenmektedir. Şu anki çalışmalarımızda biraz fiziksel temizlik yaptık. Vitrinimizi arkadaşlarımızla açtık. Hem vitrinimizin bakımını yaptık hem de bu arada dokumaları temizledik. Vakumlu. “, biraz tozumuzu aldık. Bazı metal yüzeylerde tozdan dolayı kararmalar oluştu, onları silip eski haline getirdik. Düşen püskülleri onarıp tekrar diktik.”

haber-gelibolu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu